Restoration of Ermita de Tefia Chapel

Town

Puerto del Rosario

The Hermitage Tefía, dating from the early sixteenth century

The works include wood rehabilitate bactericidal administering a curative and preventive treatment, replacing or reinforcing damaged only those elements. Outside, the project focuses on the replacement of the original Arabic tile roof, which could come from the quarry of Los Molinos, whose deterioration had led to leakage of moisture affecting the wood on the inside, despite being renovated recently in the early 90s.

Another important aspect is the performance at the Barbican (the outer crenellated wall surrounding the shrine), which have already been eliminated banks attached to the base of it, unoriginal element whose presence prevented the airing of the walls, producing the appearance of damp.

The Barbican appears occasionally in religious architecture majorera (present in six temples of the island). The hermitages of Fuerteventura is a group of buildings that are normally placed in the distance of population centers, and these walls probably built to prevent cattle approach to the walls that were also used occasionally as a refuge for the population, as the Churches used to be the strongest in the village buildings.

The floor inside the chapel is another unique aspect of the project. This is a floor composed of sandstone slabs majorera stonework, hand carved in varying measures, which currently can be seen severe irregularities in its surface, due to the fragility of the material, and have been exacerbated by the use and damp.

Remove and restore the pavement would be a complicated process that ensures the preservation of the material, and replacing it would be appropriate for us not to respect the principles of the restoration process. The solution adopted is to keep the original tiles, installing carpet or sisal plant fiber over a wood carpet in the main hall and in the most deteriorated walkways, it is better to show the passage of time to try to cheat history Rodriguez explains Molina.

Finally, on the ground outside of the shrine, we proceeded and the marking of the concrete slabs that were installed in the early 80s of last century, dividing the whole surface irregular grids using a cobbled stone, a solution that will break the continuity of smooth pavement and give the environment a more suitable to traditional architecture.

Cliente: Island Council of Fuerteventura